Retailblog November 2018

Retailblog November 2018

Beste DIY & Pro Collega’s,

Inmiddels is het al vier jaar geleden dat onze boezemvriend Prof. Rodney Fitch (CBE) is heengegaan. Enkele happy few in het Belgisch DIY & Pro-Netwerk herinneren zich ongetwijfeld het magisch moment (2012) in Salons de Romree toen hij zijn betoog hield over ‘ The Future of Shopping ‘. Enkele weken later werd de Retail Design goeroe ingehuldigd op TU Delft als Professor Retail. Zijn Laudatio, in een volgeladen Aula – met meer dan 800 aanwezigen –  inspireerde menigeen over de toekomst van winkelen.  The Future of Shopping was een baanbrekende Essay waarvan nogal wat ingrediënten op de dag van vandaag vaak opnieuw opduiken in vakliteratuur, om niet te zeggen boeken die zelfs de identieke titel dragen. Zijn inhuldigingslezing sloot Prof. Fitch magistraal af met de bijzondere bescheiden boodschap:

My contribution to Retail is an invitation for future experts to reinvent our business “…

Alex Bouckaert (Bloovi.be) schreef er toen een eerbaar verslag over en trouwe lezers van deze blog (toen noemden we dat nog ‘verslagen’ ) koesteren nog steeds dat visionair en adembenemend slotmoment. Op het kerkhof van Aldbourne, onder de lindenbomen van St.Michaels Church, mag hij nu met meer dan een gerust geweten verder rusten: Dough Stephens houdt ondertussen zijn levenswerk levendig.

Dough Stephens (54) is de oprichter en drijvende kracht achter Retail Prophets, een respectabel Canadees  (Toronto) Retail Consultancy bedrijf .  We kennen hem eveneens als de auteur van ‘ Retail Revival ‘ waar hij vijf jaar gelden meteen al het signaal gaf voor de sociale verantwoordelijkheid van retailers in een omnichannel retailomgeving dat alsmaar individualistischer zou worden.

Met zijn recent book ‘ Reengineering Retail ‘ breekt hij een lans voor de fysieke winkel. Vooral de ondertitel ‘ The Future of selling in a Post-Digital World ‘ projecteert ons in het tijdperk waar technologie volledig geïntegreerd zal zijn in zowel in alle retailprocessen als qua consumentengedrag: “ Look at the magnitude beyond the fascination of technology “ luidt de boodschap. Reengineering betekent dat je op een radicale wijze business processen hertekent om verbeteringsprocessen te genereren en vooral, deze meteen meetbaar te maken. En vooral het  ‘her-kalibreren‘ van de functie van het winkelpunt staat centraal in de denkwijze van Stephens: “ reshape the physical space for social activities “.

Ook Prof. Dr. Robert Rooderkerk (Erasmus University) is een fervente aanhanger van ‘ Reengineering Retail ‘.  Onlangs was hij te gast in een besloten retail kring van Belgische en buitenlandse ‘ Captains of Retail ‘ en mobiliseerde hij het selecte gezelschap voor een ‘breakthrough’ om onder meer assortimenten te herschikken volgens job-toepassingen. Een baanbrekend voorbeeld van ‘Reshaping the space’. Dit weekend is het alweer Open Deur Dag bij Van Wiemeersch.  Wedden dat Meester Koen ons andermaal verrast met belevingsconcepten die in harmonie staan met Reengineering en de ‘Rooderkerk breakthrough?  See you on next Saturday @ ‘ The Place to Be  – Thé DIY Get-to-Gether ‘ : het Febin 20 jaar jubileumfeest !

Met cordiale groeten van het All Fields Team  – www.allfields.be