BUYER POINT MILANO: HET LEERPROCES

BUYER POINT MILANO: HET LEERPROCES

Afgelopen week vertoefde een sterke Belgische delegatie uit de DIY-Pro-Tuin universa in Milaan.

Op uitnodiging van Gruppo Editoriale Collins – de marktleider in DIY-Pro-Home-Garden fygitale vakbladen – was de delegatie eregast op de 16° editie van Buyer Point, een uniek vakbeursconcept‘Made in Italy‘ dat de Italiaanse producenten in de drie marktsegmenten toeliet om een internationaal gezelschap van inkopers op een geprivilegieerde manier te ontmoeten. De Belgische delegatie – dat omwille van de eigenheid van de Belgische retail eerder als een Benelux delegatie optrad – viel op omwille van haar hybride samenstelling. Naast quasi alle sterspelers uit de klassieke DIY, waren eveneens de protagonisten uit de vakhandel en de tuinsector aanwezig. Net die B2C / B2B samenstelling vertegenwoordigde voor zowel de doelgroep ter plaatse als de medereizigers de meerwaarde van het bezoek.

Sprezzatura

Het programma voorzag tijdens de eerste dag een ‘store tour’ met vooral het bezoek aan ‘ Viridea’ in Rodano als blikvanger. “Opvallend knap concept met nogal wat leerrijke benchmarks qua assortimentsindeling en beleving”, resumeerde perfect An Martens, Commercial Manager Garden Aveve. De dag werd afgesloten met een conventie met internationale sprekers waar België best wel de show stal.  In het uniek en nostalgisch decor van de East End Studio’s, focuste dag twee in zijn geheel op professionele afspraken volgens het ‘speed dating’ principe.  Ruim 150 exposanten namen de uitdaging aan om de driehonderd internationale inkopers met de gekende, typische Italiaanse stijl te verleiden… charmante, natuurlijke nonchalance.  Sprezzatura !

The power of intelligent networking

De doorsnee professionele inkoper bezoekt jaarlijks gemiddeld vijf vakbeurzen, zowel regionaal, nationaal als internationaal.  Hun paden kruisen regelmatig  wandelgangen van Köln, Düsseldorf, Marseille, Birmingham, Parijs, Gent, Kortrijk tot in Guangzhou.  Zelden biedt zich de opportuniteit om onderling even van gedachte te wisselen; dat bleek net de kracht van de korte uitstap naar Linate te zijn. “ Hoe analyseren collega’s de positionering van merken in B2B en B2C vanuit een historiek van specialisme versus particulier gebruik?  Hoe bereidt de zelfstandige handelaar en de franchisenemer zich voor op de transformaties in retail, professional en detailhandel? Dat zijn essentiële vragen die we enkel tijdens dergelijke studiereizen onderling kunnen aankaarten”, beklemtoont Johan Van Rensbergen, groepsinkoper Asamco.

Initiatieven zoals Buyer Point zijn vatbaar voor herhaling omdat ze vooral tijd en ruimte vrijmaken voor  kruisbestuiving van wederzijdse expertises !

Een speciaal woord van dank aan Kristos Basimas (ex-directeur inkoop Mr. Bricolage France en Self Italia), die deze Benelux delegatie twee dagen lang coachte en  ondersteunde met zijn uitmuntende internationale retailkennis.

De coördinatie van deze studiereis werd verzorgd door All Fields Team