DIY in the spotlight

Tuinsegment vertegenwoordigt 20% van de totaalomzet DIY

Op donderdag 21/6 werden de DIY Awards uitgereikt aan de renbaan te Waregem.                                
Kärcher, met de innovatieve assenstofzuiger (BBQ, haarden) was alvast één van de protagonisten die verdiend de award wegkaapte in de categorie Household.

De plechtigheid werd ingeleid met een verrassende toelichting van GfK over de huidige marktevolutie in DIY en Tuin. Algemeen geschetst zit de globale markt terug op koers (+ 1,1 %) t.o.v. verleden jaar, na een veelbelovende maand mei (+4,6 %).
We onthouden voornamelijk het belang van het tuinsegment dat 19 % van het DIY universum vertegenwoordigt; dat cijfer ligt gevoelig hoger dan het Europees gemiddelde (15,7 %).
Een belangrijke vaststelling is de verdere tendens naar kleinere woonoppervlakten: de gemiddelde woonruimte bedraagt in België 133 m² terwijl de tuin inkrimpt naar 66 m².  Deze tendens kan op termijn een niet te onderschatten impact hebben op vlak van assortimentsontwikkeling- en planning. Desondanks dit signaal worden er in België jaarlijks voor ruim 30 miljoen euro aan grasmaaiers verkocht; hetgeen de helft van de totaalomzet vertegenwoordigt.  Bijna één derde van die omzet  (4,6 mio €) wordt besteed aan de aankoop van een robotmaaier waarvan de helft private label.
De gemiddelde consumentenaankoopprijs bedraagt 867 €. In lijn met de technologische vooruitgang is 40 % van de huidige robotmaaier ‘smart connected’.

De conclusie is overduidelijk: innovatie, gekoppeld aan een perfect geoliede marketing-sales dynamiek vormt de beste garantie om de eindconsument nog steeds te verleiden, zowel online als op de winkelvloer.  Kärcher, dat dit jaar haar 40ste verjaardag viert, besteedt jaarlijks 6 % van haar omzet aan onderzoek en ontwikkeling.
De DIY Award werd dus terecht door Kees, Peter, Filip en teamgenoten weggekaapt.

Namens het All Fields Team: een welgemeende proficiat !

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>