Stars in the Box

Het leerproces voor de volgende DIY, Home & Garden beurs

Precies een week geleden sloten de deuren van de 32° editie van de vakbeurs voor DIY, Home Improvement & Garden. Welgeteld 152 exposanten, verspreid over vier hallruimtes, gaven drie dagen lang het beste van zichzelf voor de brede doelgroep van retailers en zelfstandige detailhandelaars uit de BeNeFraLux.
De kaap van 4.000 bezoekers werd net niet gehaald, mede door het feit dat op zondag Unizo en Comeos gelijktijdig het weekend van de klant hadden georganiseerd waardoor deze belangrijke doelgroep de rit naar Kortrijk noodgedwongen niet kon ondernemen. Wel mocht de beursorganisatie rekenen op een aanzienlijke opkomst van filiaalhouders en zowel het quasi voltallig inkoop als het verkoopmanagementteam van zowel Brico, Hubo als Gamma waardoor de leveranciers / exposanten op geprivilegieerde ontmoetingsmomenten met winkelverantwoordelijken konden rekenen.

Deze editie stond in het teken van innovatie en technologie. In het bijzonder werd onder de noemer ‘ Future Insights for DIY Retail ‘ een volledig eiland toegewijd aan toekomstige inzichten voor zowel het klus- als het tuinsegment. Vier verrassende demonstraties lichtten toe hoe binnenkort op de winkelvloer consumenten nog beter begeleid en geadviseerd zullen worden met behulp van virtuele realiteit, het inzetten van een robot bij klantenadvies en applicaties die de klusvaardigheid vergemakkelijken bijvoorbeeld bij het bepalen van de vereiste verfvolume voor een specifieke oppervlakte. Voor zelfstandige winkeliers die nog niet over een webshop beschikken werd daarenboven een digitaal platform voorgesteld dat hen de mogelijkheid biedt om hun huidig assortiment aanstonds voor e-commerce doeleinden aan de man te brengen.

Een rondwandeling door de vier ruime halls demonstreerde meteen hoe gedreven sommige leveranciers waren om de theorie inzake conceptontwikkeling,  beleving, interactie met de bezoeker, inspiratie alsook de doorbraak van het digitaal tijdperk te vertalen naar de winkelpraktijk. Enkele exposanten stalen hiermede de show waardoor de vakjury Vanmarcke, Soudal, Fisher, Allibert, Calodar en MSV prompt nomineerden tot beste standhouders. Uiteindelijk werd Calodar verkozen tot de ultieme winnaar omdat net deze leverancier alle sleutelcriteria in één standruimte wist te integreren in een totaalconcept.

Met ‘ Stars in the Box ‘ stond naar goede gewoonte andermaal het bekende eilandconcept met innovatieve producten en diensten centraal in de vakbeurs.
Ook hier stond een vakjury garant voor een verkiezingsprocedure die in drie stadia verliep. Eerst werden alle inzendingen nauwkeurig onderworpen aan het reglement; vervolgens werden 39 inzendingen voorgesteld aan de jury die finaal 15 ervan weerhielden als échte innovaties om uiteindelijk het XS Pure concept van Wirquin als winnaar uit de bus te laten verschijnen.  

Tijdens de Network Happening werden op maandag avond nog een resem awards uitgereikt waaronder deze van beste Doe-het-Zelf winkel (Safti Wetteren) en beste Tuincentrum van België (Horta Van Rossem Ternat).
De gezellige avond werd ingeleid door de speech van Rudi Schautteet en afgesloten met een memorabel moment. Rudi Petit-Jean werd tijdens een ‘ Lifetime Achievement ‘ ceremonie gelauwerd voor 25 jaar dienst bij Gamma. Comeos, Febin en de beursorganisatie bundelden hun krachten om de immer sympathieke directeur van Gamma België in de bloemetjes te zetten. Dirk Baum, voorzitter van Febin, vertolkte de boodschap op voortreffelijke wijze en overhandigde Rudi een uniek cadeau onder vorm van een voucher voor een culinair avontuur in een sterrenrestaurant van het Baskenland.

Telkens opnieuw zijn er enkele belangrijke conclusies te trekken uit de Kortrijkse vakbeurs: de sector evolueert aan een duizelingwekkend tempo hetgeen nogal wat aanpassingsvermogen en anticipatie vereist. Sommige exposanten nemen voortdurend lengten voorsprong door te investeren in standruimtes die boekdelen spreken en de bezoekers voorzien van een ongeziene inspiratie voor hun eigen winkelomgeving.

Wie hieruit den juiste lessen trekt, mag zich al klaarstomen voor oktober 2019: same place, new challenges !

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>